Asiakastarina: Skolioosi, kovat kivut ja huono uni. Näin Neurosonic vaikutti!

Asiakastarina: Skolioosi, kovat kivut ja huono uni. Näin Neurosonic vaikutti!

Taustaa Jaanan tilanteelle

Liikunnallinen – normaalipainoinen – tapaturmia - kaatuminen 2010- muutaman vuoden aikana kehittynyt toiminnallinen skolioosi kolmeen kohtaan rangassa. Oireina stressi – kova fasciakireys - turvotus vatsan ja säärten alueella – unettomuus ja viivästynyt unirytmi – kipuja erityisesti alaselässä ja kaularangassa – liikkumisvaikeuksia.  Uneen vaikuttaa tutkimuksessa todetut ahtaat sieraimet, jolloin seuraa suun kautta hengittäminen. Nenäsuihke ja Breath Right -nenäteippi tärkeimpänä auttavat öiseen hengittämiseen, sekä kaularankaa hyvässä asennossa pitävä tyyny.

Kaksi kertaa viikossa altaalla vesijumppaa ja vesijuoksua. Tavallisen pyörän on korvannut kesällä käytössä oleva nojapyörä ja kuntosalilla käy mahdollisuuksien mukaan. Vaikean skolioosin takia Kelan vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa 2019 syksystä alkaen. Käytössä Polar Ignite -älykello, jotta voi seurata omaa kehitystä, unta, sykettä, sykevälivaihtelua, kardiokuormaa. Satunnaisesti verenpainemittauksia, stressi nostaa verenpainetta ajoittain ja jos stressi kestää pitkään vaikuttaa se verensokeria nostavasti.

Jaana ja Neurosonic

Jaana kokeili ensimmäisen kerran Neurosonicia 2013 kuukauden ajan, jolloin oli kovaa stressiä kaatumisen ja sen jälkeisten tapahtumien aiheuttamasta pahasta unettomuudesta. Muutamia kertoja Jaana joutui ambulanssilla sairaalaan jalkojen pettäessä alta ja kun mitään vikaa päivystyksessä maatessa löytynyt, käskettiin kotiin. Lääkäri oli totesi myöhemmin ylikunnon eli keho ei palautunut riittävästi vähäisten ja epäsäännöllisten unien aikana. Urheilun kanssa ylikunnolla ei ollut mitään tekemistä.

Jaana huomasi 2013 25 minuutin rentoutus-ohjelmaa käyttäessä, että alkoi heti väsyttämään. Pian hän huomasi myös, että on mentävä heti nukkumaan hoidon jälkeen tai muuten ehti virkistyä uudelleen, jolloin ei välttämättä nukkunut koko yönä. Vuoden 2013 tilanteessa lempiohjelma oli juurikin tämä 25 minuutin rentoutus-ohjelma. Kuukauden käytön jälkeen keho oli vetreämpi, unirytmi parempi ja liikekivut pudonneet 1-10 asteikolla kahdeksasta kuuteen.

Maaliskuussa 2021 Jaana sai tilaisuuden kokeilla taas Neurosonicia 3 viikon ajan. Lähtötilanne oli pitkälti samanlainen kuin 2013, mutta nyt oli lisäksi tullut vaikea skolioosi, järkyttävä fascioiden kireys ja niiden liikkumattomuus ja ilmeisesti osittain fascioiden kireydestä johtuva turvotus erityisesti jalkoihin ja vatsan alueelle, jossa ympärysmitta päivän aikana vaihteli jopa 17 cm. Tosin Jaana ei ole varma kumpi on syy ja kumpi seuraus vai löytyykö syy sittenkin jostain muualta.

2019 skolioosi oli ehtinyt vetää rangan melko kippuraan ja sitä myötä tuli paljon muita ongelmia kehoon. Kun luiset osat eivät olleet kohdillaan, seurasi siitä ongelmia lihaksille, jänteille sekä hermostolle. Joku puoli venyi ja toinen puoli kiristyi, syntyi epätasapainoa lihastoimintaan. Ajatuksena oli että keho pitää saada rennoksi: Annetaan tilaa rangalle suoristua, autetaan vähän luontoäitiä parantamaan ja pienin askelin kohti parempaa kuntoa. Tällöin Jaanalle tuli mieleen aiempi hyvä kokemus Neurosonicista.

"Olen nukkunut paremmin sitten edellisen kokeilukerran, joinakin öinä olen pirteä kuin peipponen, vaikka keho yrittää viestittää muuta. Aivot ikäänkuin eivät pysähdy unten maille." Jaana kertoo ja jatkaa; "Unirytmi on sekaisin, saatan nukkua kaksi yötä ja kolmas yö menee valvoessa. Uni on katkonaisempaa kuin aikaisemmin, vaikka nukun enemmän. Väsyneenä iltatorkahtelut vievät unirytmin uudelleen ja uudelleen sekaisin. Koko elämä kärsii huonosta unesta ja arkiselviytyminen on haastavaa. Mietin mitä elämässäni on sellaista, minkä haluaisin saada parempaan kuntoon ja mitkä asiat hankaloittavat jaksamistani ja tukevat kuntoutumistani."

Asioita, joiden kanssa Jaana kamppailee päivittäin ja jotka ovat monen muun ongelman taustalla:

  • Stressin vähentäminen
  • Unen laadun parantaminen ja yhtenäisen unen pidentäminen
  • Turvotuksen vähentäminen ja fascioiden parempi liikkuminen
  • Liikekivun vähentäminen

Kaikista tavoitteista koostuva paremmin toimiva keho, joka jaksaa paremmin.

Jaana oli saanut Neurosonicin käytön aloittamista edeltävänä päivänä okapäähän n. 7 cm halkaisijaltaan 2. asteen palovamman, päätti Jaana seurata onko Neurosonicilla vaikutusta palovamman paranemiseen. Isommat tapaturmahaavat, joita on jouduttu ompelemaan, ovat aina keränneet fibriiniä, mikä on hidastanut haavojen paranemista. Tavaksi Jaana otti patjalla maatessaan äänikirjaa "Mielekkäästi irti masennuksesta".

"En ole masennuspotilas, mutta huonosti voivana ja liikkuvana kipupotilaana olen jatkuvassa vaarassa masentua. Tiedostan sen ja siihen olen löytänyt omat keinoni ja ehkä äärettömän utelias perusluonne ehkäisee osaltaan myös, ettei oikeastaan ehdi masentua. Usein muistutan itselleni, että on syytä pitää fyysisen puolen lisäksi henkisestä puolesta hyvää huolta", Jaana kertoo.

Neurosonic hoitoa kotona, patja kolme viikkoa käytössä

Jaana aloitti kolmen viikon Neurosonic-kokeilunsa rentoutuksella. Aiemmasta kokeilusta tuttu kihinä pohkeissa pohkeissa alkoi melko pian patjalla ja nestekierron liikkeelle lähdön huomasi erityisesti seuraavana yönä useana vessareissuna. Ennen Neurosonicin testijakson alkamista turvotusta oli kertynyt ja Jaana meni onnellisena nukkumaan ajatuksenaan, että "nyt alkaa tapahtua".

Jaanan mukaan nesteiden liikkeelle lähteminen oli aiemmissa kokeiluissa se, missä Neurosonicin vaikutus alkoi ensin tuntumaan. Sääret tuntuivat kevyemmiltä jo parin päivän jälkeen. Sama tapahtui nytkin, erityisesti jalkoihin tuli kevyempi olo, mikä voimistui hoitojakson loppua kohti.

Viikon aikana tavaksi tuli ottaa aamulla joko lyhyempi tai pidempi aktivointi riippuen miten paljon oli siihen aikaa ja illalla oli vuorossa palautus-ohjelma. Iltaisin lyhyt palautus alkoi muutaman päivän käytön jälkeen vähitellen rentouttamaan yleistä olotilaa nesteiden jatkaessa kiertokulkuaan öiseen aikaan, kunnes se jossain vaiheessa tasaantui ja nesteet pysyivät poissa. "Pian opin, että en ota palautusta juuri ennen nukkumaan menoa ja vähensin iltajuomista koittaen juoda alkuillasta enemmän", Jaana kertoo.

Ensimmäisen viikon aikana kiputilanne ei juuri muuttunut, mutta keho tuntui  kevyemmältä nestekierron alkaessa toimia paremmin. Toisen viikon aikana Jaana alkoi huomaamaan selkeästi, että liikkuminen on kevyempää ja hartiatkaan eivät ole niin jumissa kuin aiemmin. Lähtötilanne liikkumisen aiheuttavaan kipuun oli asteikolla 1-10 luokkaa 6-7 alaselässä ja kaularangassa 7-8. Lihasjumien alkaessa sulaa, kipukin hellitti asteikolla hiukan jääden luokkaan 6 ja joskus 5. Kaularangan ympärillä olevien lihasten jumi hellitti ja lihaskipu samoin. "Kivun kokemukseeni vaikuttaa paljon unitilanne. Jos nukun huonosti, väsymys lihaksissa romahduttaa pian jaksamisen ja siitä seuraa lisää kipua", Jaana toteaa; "Aamulla lyhyt tai pitkä aktivointi, illalla lyhyt palautus tuntui hyvältä kokonaisuudelta minulle."

Viimeisellä viikolla Jaana huomasi selkeästi, että jotain on paljon paremmin ja niin huomasi Jaanan fysioterapeuttikin, joka sanoi että Jaanan hartia-alue kestää jo kosketusta ja lihakset myötäävät paremmin. "Pystyin jo laittamaan paremmin sukkiakin jalkoihini, kun erityisesti vatsan alueelle kertynyt neste oli vähentynyt. Huomasin peilistä hoikentuneen vartaloni, oli kiva nähdä ulkoisessa olemuksessa muutoksia, se antoi lisäpotkua ajatukselle, että nestekierto pitää saada toimimaan paremmin. Joskus innostuin kokeilemaan innoissani kylkiluitanikin, kun tunsin ne nyt selkeästi." Jaana kertoo; "Nautin siitä, että turvotus oli lähes kadonnut ja neste kiersi hyvin. Viimeksi tänään eräs ihminen sanoi minulle, sinä olet kutistunut."

Hoito-ajanjakson aikana Jaana oli alkanut näkemään unia ja kovin tapahtumarikkaita sellaisia. Aamuisin olikin oli rennompi. "lmeisesti parempi olo ja nukkumisen ihanuus alkoivat vaikuttamaan yleiseen olotilaan niin, että tulin muutamana iltana ajatelleeksi jostain tekemättömästä asiasta, että ehtiihän sitä huomennakin, nyt minä käyn nukkumaan, kun aiemmin vuosien myötä alkoi kertymään ahdistusta nukkumattomuudesta jo sänkyyn mennessä", Jaana sanoo.

"Kokeilin viimeisten parin päivän aikana illalla peräkkäin ottaa suosikkini lyhyen palautuksen ja nokoset. Kummallakin kerralla hoidon jälkeen olin päässyt sänkyyn asti ja ensimmäisellä kerralla nukahtanut kännykkä kädessä, johon olin ollut näppäilemässä herätystä. Toisella kertaa nukahdin myös välittömästi. Aamulla herätessä oli olotila, että nyt ovat akut todellakin täynnä." Jaana kertoo ja jatkaa;  "Palovamma oli noin 2,5 viikkoa auki, kävin 2 kertaa haavahoitajalla, joka totesi sen paranevan nopeasti ja ettei yhtään ole fibriiniä. Haavan oltua kiinni 2 viikkoa on jäljellä vain punoitusta. Iho on yhtä sileä kuin muuallakin. Liikekipu oli 3 viikon hoidon jälkeen pudonnut 1-10 asteikolla kohtiin 5-6."