Stressi – ystävä vai vihollinen? Ja mitä sille voi tehdä ennen kuin kahvikuppi lentää seinään?

Vieraskynä: Aku Hentilä / Väestöliiton Hyvinvointi Oy

 

Stressistä on tullut vähän kuin työelämän kummisetä – se pyörittää kulisseissa kaikkea, mutta kukaan ei oikein tiedä, milloin se muuttuu ongelmaksi. Toisinaan stressi on hyvä juttu – se pitää meidät skarppina ja antaa boostia suoriutumiseen. Mutta jos homma menee överiksi ja stressi jää päälle, siitä tulee hiljainen tehokkuustappaja, joka syö jaksamista ja tuottavuutta pala palalta. 

 

Meillä Väestöliiton Hyvinvointi Oy:ssä keskitymme erityisesti mielen hyvinvoinnin ennakoiviin ja matalan kynnyksen ratkaisuihin työelämässä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmisten ei tarvitse odottaa siihen asti, kunnes stressi räjäyttää pään tai HR alkaa jaella stressipalloja "ratkaisuna". Mutta miten palautua ennen kuin keho ja mieli sanovat error? Tässä muutama vinkki. 

 

 

Mikrotauot: pieni mutta tehokas keino palautua päivän aikana 

 

Työelämässä puhutaan paljon palautumisesta, mutta usein se tarkoittaa jotain abstraktia "muista levätä"-tasoa. On syytä olla konkreettisempi! Palautuminen on hyvä rakentaa osaksi arkea, ja se tapahtuu esimerkiksi mikrotaukojen kautta – pienillä hengähdyksillä, jotka pitävät stressin hallinnassa jo hyvän sään aikana. 

 

  • Kehon liikuttaminen – kävely, taukojumppa, venyttely. Ei tarvitse vetää maratonia, riittää kun pää nousee koneelta hetkeksi. 

  • Hengähdystauot – muutama syvä hengitys voi jo laskea kierroksia ja aktivoida parasympaattista hermostoa. 

  • Neurosonic ja muut palauttavat menetelmät – Jos pelkkä syvä hengitys ei riitä, aina voi antaa teknologian tehdä työn puolestasi. 

 

 

Neurosonic osana matalan kynnyksen ratkaisuja 

 

Neurosonic on yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten palautuminen voidaan tuoda osaksi arkea ilman, että siihen tarvitsee varata lomaa Balille. Meillä Väestöliiton Hyvinvointi Oy:ssä Neurosonicia hyödynnetään osana niin matalan kynnyksen työhyvinvointipalveluja kuin osana vaativampiakin psykoterapiaprosesseja. Meiltä löytyy Neurosonicit Helsingin ja Tampereen toimipisteiltä, ja lisäksi vuokraamme mobiilipatjaa yrityksille. 

 

Tämä ei ole vain kiva lisä, vaan ihan tutkittu juttu: hermoston tasapaino vaikuttaa suoraan vireystilaan ja kuormituksen sietoon. Siksi palautumisen työkalut kannattaa integroida suoraan osaksi arkea, ei vasta sitten, kun ollaan jo romahdusvaiheessa. Neurosonicin voi käyttää ihan itsenäisesti – tai se voidaan yhdistää keskustelutukeen ja työnohjaukseen osana laajempaa palautumisstrategiaa. 

 

 

Omat kokemukset: unen laatu, vireystila ja se kuuluisa flow 

 

Omalla kohdallani Neurosonicin vaikutukset ovat näkyneet mm. Ouran ja Nuanicin mittauksissa, joissa unen laatu on selvästi parantunut. Syvä uni on lisääntynyt jopa 0,5–1 tuntia, mikä on jo ihan merkittävä ero. 

 

Mutta palautuminen ei ole tärkeää vain silloin, kun stressi alkaa kuormittaa negatiivisesti. Eustressi – eli se hyvällä tavalla stressaava positiivinen stressi – voi olla yhtä lailla kuluttavaa, jos siitä ei palaudu. Itselläni tämä näkyy erityisesti luovassa työssä: kun ajatus lentää ja homma etenee, niin keho meinaa käydä ylikierroksilla. Silloin työpäivät saattavat salakavalasti pidentyä ja palautuminen ja unet jäävät vajaiksi. 

 

Olen oppinut omassa elämässäni hyödyntämään Neurosonicin ohjelmia monipuolisesti. Iltaisin käytän pidempiä rentoutusohjelmia, ja aamu- ja päiväsaikaan aktivaatio- ja R10-ohjelmat ovat olleet suosikkejani, kun kaipaan vireystilan nostoa ja parempaa flow’ta luovaan työskentelyyn. 

 

 

Miten pidät stressin hyödyllisenä ja vältät loppuunpalamisen? 

 

Stressi ei ole se vihollinen, mutta ilman palautumista on suuri riski, että se lopulta muuttuu sellaiseksi. Sen sijaan, että odotetaan, että homma leviää käsiin, miksi ei tehdä jotain jo etukäteen? 

 

Me Väestöliiton Hyvinvointi Oy:ssä uskomme, että mielen hyvinvointi ei saa olla etäinen luksustuote, vaan jokaisen työyhteisön peruspalikka. Siksi kehitämme jatkuvasti matalan kynnyksen ratkaisuja, jotka ovat aidosti käytännöllisiä ja helposti toteutettavissa. Neurosonic on yksi monista keinoista tuoda hermoston tasapainoa ja palautumista osaksi työarkea – joko itsenäisesti tai yhdistettynä muihin mielen hyvinvointia tukevin palveluihin. 

 

 

 

Tietoa bloggaajasta: 

Yhdistelmä bisnesrealismia ja hyvinvoinnin humanismia 

Aku Hentilä on organisaatiopalveluista vastaava terapeutti ja liiketoimintapäällikkö Väestöliiton Hyvinvointi Oy:ssä sekä Mielihyvin duunissa -hankkeen asiantuntija. Akulla on takataskussaan lähes 20 vuoden kokemus liike-elämästä ja finanssimaailmasta, ja jo kahdeksan vuotta hyvinvointialan ja työnohjauksen parissa. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on istunut niin kokoushuoneessa budjetteja raapimassa kuin terapiahuoneessa ihmisiä kuuntelemassa. Ymmärrystä löytyy siis sekä numeroista että ihmisistä – ja juuri siitä syntyy toimiva kokonaisuus