Neurosonic-patja mielenterveyden tukena Satakunnan Psykiatriassa

Neurosonic-patja on herättänyt kiinnostusta laajasti eri hoitomuotojen tukena. Tänä vuonna Satakunnan hyvinvointialueen psykiatrian vakautustyöryhmä testasi Neurosonic-patjan käyttöä osana hoitoaan. Testausraportin perusteella kokemukset olivat erittäin positiivisia, ja patjan käyttö koettiin hyödylliseksi etenkin tunnesääntelyn ja rentoutumisen tukemisessa.

Neurosonic testauksessa psykiatrian vakautustyöryhmässä

Vakautustyöryhmässä hoidetaan erityisesti nuoria aikuisia, joilla on tunteiden säätelyn haasteita. Tammikuusta toukokuuhun 2024 jatkuneen testijakson aikana 26 asiakasta käytti Neurosonic-patjaa yksilö- ja ryhmätapaamisissa. Testauksen tavoitteena oli selvittää, kuinka hyvin patja auttoi tunteiden hallinnassa ja rentoutumisessa.

Patjan käyttö tukemassa tunnesäätelyä

Neurosonic-patjaa käytettiin tapaamisten aluksi tai lopuksi asiakkaan vireystilasta riippuen. Esimerkiksi alivireisille asiakkaille patjan aktivointiohjelma auttoi saamaan heidät paremmin läsnä keskusteluissa. Vastaavasti tapaamisten päätteeksi patja auttoi rauhoittumaan, mikäli tapaamisessa käsiteltiin kuormittavia aiheita. Useat asiakkaat käyttivät patjaa säännöllisesti ja raportoivat rentoutumisen olevan helpompaa pitkien ohjelmien kautta.

Eräs asiakkaista kuvasi kokemustaan näin: ”En ole koskaan ollut näin rentoutunut.” Tämä korostaa patjan mahdollisuutta tuoda elämään ensimmäistä kertaa todellinen kokemus stressin helpottamisesta.

Käyttäjäkokemuksia ja palautetta

Asiakaspalaute oli pääosin positiivista. Hoitajat ja asiakkaat kokivat, että patjan ohjelmavalikoima riitti erilaisiin tarpeisiin. Erityisesti musiikki osana harjoitusta koettiin tärkeäksi, koska se auttoi keskittymään ja rauhoitti mieltä. 

Psykiatrian henkilökunnan kokemukset

Myös hoitohenkilökunta hyötyi Neurosonic-patjan käytöstä. Kiireisen päivän jälkeen patjalla rentoutuminen auttoi palautumaan stressistä, mikä paransi jaksamista. Tämä alleviivaa patjan mahdollisuuksia tukea työhyvinvointia psykiatrisessa hoitoympäristössä.

Yhteenveto: Neurosonic psykiatrian tukena

Testijakson perusteella Neurosonic-patja soveltui erinomaisesti vakautustyöryhmän käyttöön. Patjan avulla asiakkaat rentoutuivat ja olivat vastaanottavaisempia muulle hoidolle. Vaikka patjan siirrettävyys koettiin hyödylliseksi, jatkuva siirtely voi olla työlästä. Näissä tapauksissa divaani tai tuoli voisivat olla toimivia vaihtoehtoja.

Neurosonic-patjan käytön tulisi olla joustavaa ja helposti saatavilla erityisesti yksiköissä, joissa sen tarve voi ilmetä äkillisesti. Jatkossa olisi myös mielenkiintoista tutkia henkilökunnan kokemuksia patjan käytöstä työhyvinvoinnin tukena.

Neurosonic – hoidon tueksi ja hyvinvointiin.