Tasapainoa treeniin ja palautumiseen: Vinkit Fressiltä
Tammikuussa monella pyörii mielessä elämäntapamuutos, jossa laitetaan usein uusiksi myös liikkumistottumukset. Epärealistiset tavoitteet voivat kuitenkin syödä motivaatiota ja kroppa on jo muutaman viikon jälkeen aivan poikki. Kysyimme Fressi Sykkeen palvelupäällikkö ja fysioterapeutti Sanni Nevalaiselta miten koostetaan tasapaino treenin ja palautumisen välille niin, että hetken huuman sijasta hyvinvoinnista rakennetaankin pitkäjänteinen rutiini.
Moi Sanni!
Miten kannattaa lähteä liikkumaan niin, että liikunnasta tulee arkeen tapa eikä jää vain alkuvuoden innostukseksi?
Ehdottomasti maltilla! Kannattaa asettaa tavoitteet realistisiksi, jotta niiden toteuttaminen on mahdollista. Hyvä tavoite voisi olla esimerkiksi se, että käy salilla kaksi kertaa viikossa ja tekee sen, mitä omat energiatasot sillä hetkellä sallivat ja mikä tuntuu hyvältä. Voi myös riittää, että menee salille, tekee alkulämmittelyn ja kuulostelee, mitä kroppa siinä hetkessä kaipaa. Usein käy niin, että kun keho lämpenee, treenikin tulee tehtyä.
Mitkä ovat yleisimmät kompastuskivet, kun lähdetään uuden vuoden innostamana liikkeelle?
Monesti asetetaan liian epärealistisia tavoitteita. Saatetaan ajatella, että treenataan joka päivä, tai keskitytään vain johonkin painonpudotukseen tai tiettyyn numeroon. Tällöin ei välttämättä huomioida sitä, mikä on realistista, mitä keho jaksaa ja mikä tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tämä voi johtaa siihen, että siirrytään tavallaan ojasta allikkoon. Kun tavoitteet jäävät saavuttamatta, myös motivaatio usein kärsii. Maltti on siis valttia – pysyvien rutiinien luominen on tärkeintä.
Miten palautuminen tukee hyvinvointia?
Hyvinvointi koostuu monista osa-alueista, ja palautuminen on siinä erittäin tärkeä osa-alue treenin rinnalla. Toisinaan keho tarvitsee lepoa, mutta joskus myös mieli tarvitsee palautumista arjen kiireistä. Treenin tarkoitus on tuoda energiaa ja jaksamista arkeen, ei viedä niitä.
Millaisia negatiivisia vaikutuksia liiallisella treenaamisella voi olla?
Keho ei kestä loputtomasti, ja liiallinen treenaaminen voi myös ylikuormittaa hermostoa. Se saattaa johtaa jatkuvaan ylivirittyneeseen tilaan, mikä haittaa unen saantia ja koko arkea. Jos uni jää heikoksi tai sitä ei tule riittävästi, arki vaikeutuu, palautuminen jää vajaaksi, ja tämä vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin.
Miten Neurosonic tukee treeneistä palautumista?
Neurosonic on erinomainen tapa tukea palautumista. Valmentajamme ohjaavat aina kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, johon kuuluu myös treenistä palautuminen. Useimmilla valmennusasiakkaillamme Neurosonic on osa heidän harjoitusohjelmaansa. Nopeimmin huomattava vaikutus Neurosonicista on usein unenlaadun parantuminen. Lyhytkin aika Neurosonicilla auttaa palautumaan päivästä ja treeneistä sekä rauhoittaa hermostoa, minkä ansiosta uni on levollisempaa.
Hyvä uni ja riittävä palautuminen ovat treenaamisen perusta – jos ei palaudu kunnolla, ei myöskään jaksa treenata tai suoriutua arjen haasteista. Kun keho on levännyt, se on valmiimpi seuraavaan treeniin ja arjen askareisiin.
Neurosonicin vinkit treenin tueksi:
- Lihasjännityksen vähentämiseen: Neurosonic rentouttaa lihaksia ja parantaa verenkiertoa fyysisen rasituksen jälkeen. Kokeile 36 minuutin palauttavaa ohjelmaa aikaisemman treenin päätteeksi. Se on energisoiva ja hyvin fyysinen palauttava ohjelma, joka vaikuttaa tehokkaasti aineenvaihduntaan.
- Syvään rentoutumiseen: Stimuloimalla autonomista hermostoa Neurosonic edistää stressin lievitystä ja parantaa unen laatua, mikä tukee palautumista. Jos treeni venyy pidemmälle iltaan 41 minuutin palauttava ohjelma sisältää paljon rentouttavia jaksoja ja huomioi unenlaadun.
- Valmistautuminen seuraavaan treeniin: Ennen seuraavaa treeniäsi kokeile Neurosonicin 12 minuutin aktivoivaa ohjelma. Ohjelma nostaa vireystasoa ja sopii erityisesti käytettäväksi aamulla ja päivällä.