Firstbeat Technologiesin Jussi kertoo miten Neurosonic auttoi palautumiseen – 10 minuuttia riittää

Kotimainen Neurosonic valmistaa matalataajuusvärähtelyyn perustuvaa patjaa, jonka tarkoitus on edistää kehon hyvinvointia sekä rentoutumisen että unen laadun kautta. Matalataajuusvärähtelyllä Neurosonic pyrkii vaikuttamaan kehon autonomiseen hermostoon siten, että stressiperäiset oireet helpottuvat.

Kun sain tilaisuuden testata Neurosonicin patjaa, olin tietenkin erittäin kiinnostunut näkemään millaisia tuloksia saan patjaa käyttämällä omalla kohdallani. Testasin patjaa parin kuukauden ajan tehden useita kokeilumittauksia Neurosonicin eri ohjelmilla ja todensin tulosten vaikutuksia mittaamalla stressiä, palautumista sekä sykyevälivaihtelua Firstbeatin EKG-pohjaisella Firstbeat Life -palvelulla.

Ennen testituloksia ja tuomiota kerrottakoon muutama sana taustastani, jotta tuloksia voi arvioida oikeassa kontekstissa. Patjan testijaksolla toimin tuotepäällikön hektisissä tehtävissä, ja töiden jälkeen kotona odottaa suurperheen arki lasten kanssa. Stressitasoni sekä töissä että vapaa-ajalla olivat olleet jo pitkään ”punaisella”, eli päivän aikana en palautunut kuormituksesta keskimääräisesti käytännössä lainkaan.

Olin aiemmin kokeillut erilaisia meditaatio-ohjelmia, joogaa, säännöllisiä mikrotaukoja, hengitysharjoituksia, ruokavalion muutoksia, liikuntaa ja ties mitä; turhaan. Stressi vain oli ja pysyi. Näistä lähtökohdistani odotukseni Neurosonicin patjankaan kohdalla eivät olleet kovin korkealla.

Pahimmat vuorokauteni ovat alla olevassa kuvaajassa näkyvän kaltaisia, jolloin edes normaalin mittainen yöuni ei palauta kehoani, jossa uni on luokattoman huonoa ja samalla syketasot aivan liian korkealla sekä päivällä että nukkuessa. Stressitila siis pysyvästi päällä, mikä on pitkällä aikavälillä vakava terveysriski:

Kuva 1: Esimerkki Firstbeat-mittaukseni tuloksestani ennen Neurosonicin patjan käyttöönottoa Firstbeat Life -palvelussa. Kuvaajassa punainen palkki kuvastaa stressitilaa, sininen palkki aktiivisuutta tai liikuntaa ja vihreä palkki kehon palautmista. Tässä mittauksessa kehon palautumista vuorokaudessa ei ole tapahtunut lainkaan, vaan stressi hallitsee päivää ja tulee myös yöuneen.

Kun patja saapui, ihan ensimmäinen käyttöönottokokemus oli hyvä. Sovellus sekä patjan käyttöönotto on helppoa. Se mitä Neurosonicin kuitenkin tulisi mielestäni kehittää ja tuoda mukaan sovellukseen, on kattavampi ohjeistus ja opastus ennen kaikkea oikeanlaisen ohjelman aloittamiselle.

Ensimmäinen patjakokemukseni ei nimittäin tuottanut muutoksia stressitasoihini, kun valitsin sovelluksesta kehoa aktivoivan ohjelman. Aktivoiva ohjelma vaikutti kehooni enemmän stressiä lisäävänä kuin poistavana tekijänä. Tämänhän voi toki aina laittaa käyttäjävirheen piikkiin, mutta vaikka sovelluksessa on hyvät kuvaukset eri ohjelmista, niiden ymmärtäminen voi olla valveutuneemmallekin käyttäjälle epäselvää.

Omalla kohdallani siis pitkään jatkunut stressitila ei ollut lainkaan hyvä yhdistelmä aktivoinnin kanssa, mikä avautui paremmin vasta kun juttelin asiasta Neurosonicin asiantuntijan kanssa. Jos sovellus olisi osannut suoraan esimerkiksi kysyä lähtötilanteestani ja opastaa minut sen perusteella oikean ohjelman pariin, käyttökokemus olisi ollut heti startissa paljon parempi.

Kun patjan toimintalogiikka alkoi avautua ja osasin valita itselleni sopivan ohjelman sekä intensiteetin, alkoikin näkyä myös positiivisia tuloksia. Jo ensimmäisen 10 minuutin tehonokoset ohjelmaa tuotti palautumista työpäivän aikana. Tulos oli itselleni hämmästyttävä, sillä näin ensimmäistä kertaa useaan kuukauteen Firstbeat-analyysissäni vihreää palkkia päivän aikana. Kymmenen minuutin aikana syketasoni laski korkeahkosta n. 95bpm alle 70:een ja sykevälivaihtelu nousi alle 10 millisekunnista noin 22 millisekuntiin. Tämä innosti jatkamaan kokeilua ja sama positiivinen suunta jatkui.

Muutaman viikon käytön jälkeen mittauksissani alkoi näkyä vielä merkittävämpiä muutoksia. Itselläni parhaiten toimi 10 minuutin tehonokosten lisäksi hieman pidempi, noin puolen tunnin palauttava ohjelma:

Kuva 2: Firstbeat-kuvaaja Firstbeat Life -palvelussa tehdystä mittauksestani. Kuvaajassa Neurosonicin patjalla on tehty 36 minuutin palautumisohjelma työpäivän aikana. Tämä näkyy kuvaajassa vihreällä merkinnällä NS PALAUTUMINEN, ja kehossa on tapahtunut merkittävää palautumista. Musta viiva kuvaajassa kertoo sykevälivaihtelun (HRV), joka on ollut ohjelman aikana korkeimmillaan lähes 60 millisekuntia.

Nyt kun olen käyttänyt patjaa muutaman kuukauden verran, tilanteeni näyttää pysyvästi muuttuneen parempaan suuntaan. Aiemmin täynnä stressiä olevat työpäivät, perhe-aika sekä surkeat yöunet ovat täysin poistuneet tai merkittävästi vähentyneet. Koska perhe ja työpaikka ovat edelleen samat, enkä ole muuttanut uni- tai liikuntatottumuksiani tai muitakaan tapojani, löytyy selittävä tekijä muutokselle Neurosonic-patjasta. 

Stressin ja kuormituksen lisäksi päiväni sisältävät nykyään palautumista tasapainottamaan kokonaistilannetta myös silloin kun patja ei ole käytössä. Tätä ei ollut tapahtunut Firstbeat-mittauksissani aiemmin:


 

Kuva 3: Firstbeat-kuvaaja Firstbeat Life -palvelussa tehdyssä mittauksessa pidempiaikaisen Neurosonic-patjan käytön jälkeen. Kuvaajassa Neurosonicin patjalla on tehty 10 minuutin NS TEHONOKOSET -ohjelma työpäivän aikana. Tässä mittauksessa näkyy samalla miten merkittävästi tulokseni ovat muuttuneet. Töitä tehdessä työpäivässäni on usein vihreää palauttavaa työntekoa myös ennen patjan käyttöä ja Neurosonicin tehonokoset ohjelma mikrotauon aikana on vielä entisestään parantanut palautumista.

Ottaen huomioon lähtötilanteeni sekä pitkään jatkuneen puutteellisen palautumiseni, minun on todettava, että Neurosonicin patjan vaikutus yllätti todella isosti ja positiivisella tavalla.

Neurosonicin ohjelmien vaikutus ei näkynyt pelkästään palautumisen parantumisessa mitatulla Firstbeat-datalla. Myös itse kokemani tuntemukset tukevat mittausdataa. Suurin konkreettinen vaikutus tuntuu siinä, että ohjelman jälkeen ”iltakireys” poistuu ja nukahtaminen on huomattavasti aiempaa helpompaa. Toinen selkeä muutos näkyy parantuneessa työtehokkuudessa. Levänneillä aivoilla työnteko sujuu ihan eri malliin.´ 

Positiivista Neurosonicin tuotteessa on myös se, että jo 10 minuuttia päivässä riittää parantamaan tilannetta sekä ennaltaehkäisemään riskejä. Aika ei siis ole kynnys tämän tuotteen kohdalla huolehtia itsestään ja omasta terveydestään. Oman käyttökokemukseni valossa suosittelen Neurosonicin patjaa jokaiselle henkilölle sekä organisaatiolle, joka haluaa vaalia tai parantaa omaa hyvinvointiaan sekä ennaltaehkäistä terveysriskejä.

Jussi Järvenpää
Firstbeat Technologies Oy