Antti Lehtilä: Palautumisen etsintää pilvien ja maneesin välillä


Kuvittele arki, jossa työpäivä alkaa New Yorkista ja päättyy Helsinki-Vantaan kautta hevostallille Kirkkonummelle.  Väliin mahtuu intensiivistä ratsutreeniä, valmennuksia, oheisharjoittelua – ja päämääränä arvokisat. Tätä kaikkea on Antin elämä: liikennelentäjä, kilparatsastaja ja ammattivalmentaja samassa paketissa.

Kaiken tämän keskellä palautumisesta on tullut elinehto, ei vain tavoite. 

 

Kalenteritetris pilvien ja maneesin välillä 

 

Antin arjessa ei ole kahta samanlaista päivää. "Saatan herätä neljältä Euroopan-lennolle ja parin päivän päästä olla yölennolla matkalla Amerikasta Suomeen ja siitä suoraan hevosen selkään." 

Aikataulut elävät koko ajan – ja samaan aikaan hän treenaa kolmea hevosta viisi kertaa viikossa, valmentaa parina päivänä ja tekee oheistreenejä kohti ratsastusuran huippua. Kalenterista tulee helposti tiivis palapeli, jossa ei ole paljon tilaa virheille. 

 

 

Kun kahdeksan tuntia unta tuntuu luksukselta 

 

Unesta on tullut harvinaista herkkua. "Jos saan nukuttua kahdeksan tuntia, se on jo luksusta. Usein se on vain haave." Epäsäännölliset työajat, fyysinen rasitus ja jatkuva aikavyöhykkeiden ylittäminen repivät kehon rytmiä. 

Oura-sormuksen data puhuu samaa kieltä kuin oma olo: syke korkealla, HRV matala, syvä uni vähäistä. "Kroppa on koko ajan vähän sekaisin – stressitasot pysyy koholla, ja oikeasti palauttavaa unta on vaikea saada." 

 

Neurosonic – pala palalta kohti parempaa palautumista 

 

Ratkaisua Antti ei etsinyt hetken mielijohteesta, vaan tarpeesta. Neurosonic Harmonia tuli osaksi arkea kokeilun kautta – ja jäi. "Alussa olin skeptinen. Mietin, että ei tämä voi toimia. Mutta kroppa tottui, ja sitten huomasin, että uni syveni, katkoksia oli vähemmän ja olo oli aamulla oikeasti virkeämpi." 

Erityisesti kaukolentojen jälkeen Neurosonicin merkitys korostuu. "Kun tullaan lennon jälkeen kohteeseen, otan ensin 39 minuutin rentoutusohjelman ja sitten nukkumaan. Herätessä aktivointi – se toimii. Ja jos ehdin, nappaan vielä ennen lentoa uuden kierroksen." 

Neurosonic on ollut mukana hotellihuoneissa, hevosautossa ja valmennusreissuilla. "Joskus se on vain patjan päällä, joskus peiton alla. Toimii silti. Se on rutiini – pieni hetki, jolla on iso vaikutus." 

 

Antin Oura-dataa. Vasemmalla yö ilman Neurosonicia ja oikealla yö Neurosonicilla. Leposyke on korkeampi sekä uni katkonaisempaa.


Ratsastus ei ole harrastus – se on tavoite 

 

Vaikka lentäminen on työ, sydän sykkii hevosille. "Tavoite on kilpailla arvokisoissa. Se vaatii työtä, mutta myös jaksamista. Jos en palaudu, en pysty kehittymään." 

Kolmen hevosen treeni, valmennukset, oheisharjoittelu ja lentotyöt tarkoittavat, että jokaiselle tunnille on paikka. "Jos en suunnittele tarkasti, mikään ei toimi. Kun kaikki toimii – silloin tiedän, miksi tätä teen." 

 

Palautuminen ei ole luksusta – se on välttämättömyys 

 

"Ennen ehkä ajattelin, että palautuminen on jotain, mitä voi tehdä, jos ehtii. Nyt tiedän, että jos haluan lentää, kilpailla ja valmentaa, palautumisen on oltava kaiken keskellä." 

Lentäjäyhteisössä hyvinvointi on noussut entistä isompaan rooliin. "Porukka urheilee enemmän, syö fiksummin ja nukkuu silloin kun pystyy. Neurosonic sopii siihen hyvin – se tukee palautumista silloin, kun ei ole aikaa hukattavana." 

 

Kohti arvokisoja – yksi hyvä yö kerrallaan 

 

Antti tietää, että menestyminen ei ole pelkästään kovaa treeniä – se on myös palautumista, rytmiä ja fiksuja valintoja. " En halua valita vain toista. Tykkään lentää ja ratsastaa. Jotta voin tehdä molempia täysillä ja antaa kaikkeni, mun on pakko palautua myös kunnolla”.