Miksi uni on tärkein asia elämässäsi?

Miksi uni on tärkein asia elämässäsi?

Työskennellessäni vielä psykoterapeuttina sanoin usein asiakkailleni, että kaksi tärkeintä asiaa elämässäsi on se, kuinka nukut ja mitä syöt. Ne ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin liikunta. Ravinto on tärkeä osa hyvää ja palauttavaa unta ja varmasti kaikki meistä ovat kokeneet liian myöhään nautitun, hitaasti sulavan ja raskaan aterian vaikutuksen seuraavan yön uneen.

Uudet tutkimukset osoittavat, että liikunnan hyöty unen laatuun on vähäisempi kuin mitä on kuviteltu. Se saattaa auttaa lyhentämään nukahtamiseen kulunutta aikaa, mutta unen laadun kannalta sillä ei ole juurikaan merkitystä. Syitä siihen voi olla moniakin, mutta tiedämme, että liikunta lisää noradrenaliinin tuotantoa ja erityisesti stressaavassa elämäntilanteessa ylimääräinen noradrenaliini saattaa aiheuttaa kehollisten stressioireiden pitkittymistä. Moni asiakkaistani oli langennut tähän ansaan ja kuvitelleet, että kehon rasittaminen auttaisi lievittämään stressiä. Se saattaa kyllä tehdä stressilievitystä mielen tasolla, mutta kehollisten energiavarastojen tyhjentäminen vaatii liikunnan osalta sitä, että liikunta ei ole vastenmielistä.

Stressi vaikuttaa insuliini- ja glugoositoimintaan ja sitä kautta energiavarstojen purkamiseen. Kovassa stressissä keho pyrkii pitämään kaiken energian käytössään fight or flight-tilan kautta. Kehon on siis oltava valmis pakenemaan, useimmiten ilman järkevää syytä. Järjellä ei itse asiassa ole mitään tekemistä kehollisen stressin kanssa. Kehon perustehtävä on pysyä hengissä ja se huolehtii automaattisesti tasapainostaan, olet sitten stressissä tai flow-tilassa. Kehollinen stressi on taustasyynä moniin aineenvaihdunnan ongelmiin, kuten liikalihavuuteen ja II tyypin diabetekseen. Selittäviä tekijöitä on paljon, mutta kaiken keskiössä on kuitenkin se, miten nukut ja hermostollisesti se, miten palautumis- eli parasympaattinen hermosto toimii. 

Suomalainen kulttuuri on viheliäinen. Me kasvamme pärjäämään omillamme ja yksin. Tämä ei välttämättä ole totta, mutta se on meillä takaraivossa uskomuksena. Iso mies ei itke, sanotaan jo 5-vuotiaalle pojalle ja kuitenkin itkevä poika kaipaa vain lohtua ja vahvistusta vanhemmaltaan. Itkeminen on hyvästä, se purkaa kehollista stressiä. Myös nauraminen on hyvästä, se vapauttaa ja rauhoittaa vagushermoa (=parasympaattisen eli kehoa rauhoittavan hermoston tärkein hermo). Omillaan pärjääminen voi olla vahvuus, mutta se voi olla myös äärimmäisen tuhoavaa. Olen todistanut tuota uskomusta niin monien asiakkaiden kanssa, että mielestäni se on kansansairaus. Mietipä asiaa ennenaikaisten eläkkeelle jäämisten kautta. Miksi niin, että meillä suomessa on alle 35-vuotiaiden mielenterveysongelmien vuoksi eläkkeelle jääneiden osuus kohtuuttoman suuri? Paineet työelämässä, parisuhteessa ja muilla elämän osa-alueilla murtavat ne, keillä yksinpärjäämisen stigma on vahvimpana takaraivossaan ja tähän liittyy aivan oleellisena osana ahdistuneisuudesta kumpuavat, vakavat unihäiriöt.

Unen arvostus vaatii kulttuurin muutosta. Päiväaikainen lepo ja palautuminen töissä tulee saada lakisääteisiksi. Uni täytyy nähdä elämän tärkeimpänä asiana, ei pakkomielteenä, vaan sellaisena, että hyvän ja palauttavan unen kautta saan paremman elämän, sen saavat myös läheiseni, ystäväni ja työtoverini.

Me Neurosonicilla pyrimme olemaan myös vaikuttajan roolissa. Vaikutamme filosofiamme kautta, jakamalla tietoa ja laitteidemme avulla ihmisten hyvinvointiin ja ennen kaikkea parempaan uneen. Palautuminen ja uni tulevat olemaan seuraava megatrendi ja Neurosonic kulkee tässä aallon harjalla.

- Marco Kärkkäinen, Kehitysjohtaja ja Neurosonicin perustaja